Onze bieren

Als monniken van abdij Maria Toevlucht brouwen wij Zundert Trappisten op beperkte schaal uit natuurlijke grondstoffen. Ieder bier heeft een kenmerkende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In die kruiden proef je letterlijk waar Zundert thuis is: ze groeien van oorsprong in de omgeving van het klooster.

Zundert 8 Tripel Trappist is een kruidig trappistenbier gebrouwen met kruiden als gagel en een snufje turfgerookte mout

Zundert 8 Tripel Trappist

Zundert 8 Tripel Trappist is ons eerste bier. Het heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In die kruiden, proef je letterlijk waar Zundert thuis is: ze groeien van oorsprong in de omgeving van het klooster. Zundert 8 Tripel Trappist is een karaktervol bier met 8% alc. Het komt het best op z’n recht op een temperatuur van 10 – 14 °C.

Zundert 10 Quadrupel Trappist

Zundert 10 Quadrupel Trappist is een bovengistend bier met nagisting op de fles. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. Zundert 10 Quadrupel Trappist heeft een kruidige toets. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug. Zundert Trappist 10 bevat 10% alcohol.

Zundert 10 Quadrupel Trappist is een fluweelzachte quadrupel. In 2019 winnaar van een gouden medaille op de Dutch Beer Challenge
Zundert 4 Refterbier Trappist is een licht en blond trappistenbier speciaal gebrouwen voor de refter in de abdij

Zundert 4 Refterbier Trappist

Zundert 4 Refterbier is een licht en blond bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundert Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. Zo gebruiken we rogge als dat zorgt voor een kruidige toets. Daarnaast is een heel klein beetje gagel uit de omgeving als extra smaakmaker toegevoegd, zoals bij al onze bieren. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter. De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.” Drink het bier gekoeld, op ongeveer 5 °C. Het Zundert 4 Refterbier is speciaal gebrouwen voor gebruik in de abdij en het gastenhuis. Daarnaast is het verkrijgbaar in de abdijwinkel.

Trappistenbier

Zundert 8 en 10 zijn authentieke trappistenbieren. Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. We brouwen bier om te voorzien in ons levensonderhoud en het onderhoud van ons domein. Dit heeft tot gevolg dat we, net als de meeste trappistenbrouwerijen, niet streven naar een steeds grotere productie. Genoeg is immers genoeg.

Logo

Een erkend trappistenbier is herkenbaar aan het zeshoekige logo “Authentic Trappist Product” toegekend door de Internationale Vereniging Trappist. Het bier moet aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Wereldwijd mogen slechts een beperkt aantal brouwerijen dit logo voeren, waarvan twee in Nederland.

Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist zijn trappistenbieren met hergisting op fles. Schenk ze voorzichtig in

Serveren

Zundert 8 en Zundert 10 hergisten op fles. Bewaar de flessen daarom staand. Zo blijft de gist op de bodem van de fles. Open de fles voorzichtig en schenk Zundert Trappist in het eigen taps toelopende bokaalglas. Het glas laat geur en smaak helemaal tot zijn recht komen.

Temperatuur

Zundert 8 en Zundert 10 Trappist komen het best tot z’n recht op een temperatuur van ongeveer 10 – 14 ℃. Deze ‘keldertemperatuur’ is een stuk hoger dan we eigenlijk gewend zijn een bier te drinken. Zo ervaar je op z’n best de liefde waarmee we ons bier gebrouwen hebben. Dat betekent echter niet dat het bier op koelkasttemperatuur slecht zou smaken. In tegendeel zelfs. Bij een graad of 5 – 7 ℃ is Zundert Trappist een verraderlijk zacht dorstlessend bier, juist door z’n zoete aanzet en licht bittere afdronk. Ons Refterbier, Zundert 4, is gebrouwen om op koelkasttemperatuur te drinken, zo’n 5 ℃.

Het mooie van Zundert is dat je met één bier een proeverij kunt doen: serveer het ene glas op 6 ℃ en het andere op 12 ℃ en ontdek zelf wat je het lekkerste vindt.

In enkele selecteerde cafés kun je ook Zundert Trappist van de tap krijgen. Dat is een helemaal een bijzondere traktatie.

Zundert Trappist aan Tafel

Culinair zijn er heel wat mogelijkheden met ons bier. Binnenkort vindt u enkele recepten waarin ons trappistenbier een meerwaarde aan het gerecht geeft.

Bier

{

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

- Belgische brouwers

Adres

Rucphenseweg 38
4882 KC   Klein Zundert

Telefoon

0031 (0)76 597 42 51

© Trappistenbrouwerij de Kievit 2024

Webdesign door Visual4All