Bieren
Trappistenbrouwerij De Kievit presenteert drie bieren. Zundert 8 en Zundert 10 zijn beide bovengistende genietbieren met nagisting op fles. Deze trappistenbieren zijn in heel Nederland en daarbuiten verkrijgbaar. Daarnaast brouwen we Zundert 4 Refterbier voor consumptie in de abdij. In al onze bieren gebruiken we speciale kruiden waaraan onze bieren hun heel eigen karakter te danken hebben.

Zundert 8 Trappist
Zundert 8 Trappist is een bijzonder bier. We hebben als monniken gekozen voor een bier dat we een ‘beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert is een trappistenbier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden.
Zundert 8 Trappist heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In die kruiden proef je letterlijk waar Zundert thuis is. Ze groeien van oorsprong in de omgeving van het klooster. In de aanzet is het bier bloemig en iets zoet. Geef het bier wat rust en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond. Zundert 8 is kastanjekleurig en bevat 8% alcohol.
Zundert 10 Trappist
Zundert 10 Trappist is een quadrupel met een licht kruidige toets die onze bieren kenmerkt. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de Zundertse kruidigheid subtiel terug. In 2019 werd Zundert 10 Trappist uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge.

Trappistenbier
Zundert 8 en 10 zijn authentieke trappistenbieren. Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. We brouwen bier om te voorzien in ons levensonderhoud en het onderhoud van ons domein. Dit heeft tot gevolg dat we, net als de meeste trappistenbrouwerijen, niet streven naar een steeds grotere productie. Genoeg is immers genoeg.
Logo
Een erkend trappistenbier is herkenbaar aan het zeshoekige logo “Authentic Trappist Product” toegekend door de Internationale Vereniging Trappist. Het bier moet aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Wereldwijd mogen slechts een beperkt aantal brouwerijen dit logo voeren, waarvan twee in Nederland.

Serveren
Ons bier gist na op fles. Bewaar de flessen daarom staand. Zo blijft de gist op de bodem van de fles. Open de fles voorzichtig en schenk Zundert Trappist in het eigen taps toelopende bokaalglas. Het glas laat geur en smaak helemaal tot zijn recht komen.
Temperatuur
Zundert Trappist komt het best tot z’n recht op een temperatuur van ongeveer 10 – 14 ℃. Deze ‘keldertemperatuur’ is een stuk hoger dan we eigenlijk gewend zijn een bier te drinken. Zo ervaar je op z’n best de liefde waarmee we ons bier gebrouwen hebben. Dat betekent echter niet dat het bier op koelkasttemperatuur slecht zou smaken. In tegendeel zelfs. Bij een graad of 5 – 7 ℃ is Zundert Trappist een verraderlijk zacht dorstlessend bier, juist door z’n zoete aanzet en licht bittere afdronk.
Het mooie van Zundert is dus dat je met één bier een proeverij kunt doen: serveer het ene glas op 6 ℃ en het andere op 12 ℃ en ontdek zelf wat je het lekkerste vindt.
Kaas en Zundert 8 Trappist
Bier en kaas is een geweldige combinatie. Om je op weg te helpen hebben we voor Zundert 8 Trappist een paar mooie kaascombinaties bij elkaar gezocht. Zo gaat het bier uitstekend samen met een jonge Nederlandse geitenkaas. Grietje van Oudorp is een kaas uit Zeeland waarbij onze Acht prima past. Wie de kruidigheid van het bier meer wil benadrukken kiest bijvoorbeeld voor een lavendelkaas of een Friese nagelkaas. De kruiden die in het bier gebruikt zijn, versterken die in de kaas. Kaasboerderij Ossenblok, vlak bij de abdij maakt soms een kaas, verrijkt met Zundert Trappist. Het spreekt voor zich, dat zo’n kaas vraagt om een passend begeleidend glas bier. Een laatste spannende combinatie is Zundert 8 Trappist met rookkaas. Wat er dan gebeurt, dat laten we je graag zelf ontdekken.
Kaas en Zundert 10 Trappist
Onze quadrupel is een heerlijke begeleider van een grote variëteit aan kazen, zowel uit Nederland als daarbuiten. Een verrassende combinatie is Zundert 10 Trappist met boerengraskaas. Zowel kaas als bier krijgen een fruitige toets. Wanneer je Zundert 10 combineert met een calvados die gewassen is in calvados, dan ontdek je dat niet alleen de kaas, maar zelfs het bier naar appeltjes kan smaken. Maar ook met een hele zachte geitenkaas, zoals Meibloem, doet onze Tien het uitstekend. Het bier krijgt dan niet iets fruitigs, maar doet een beetje aan drop denken.
De combinatie met een tien maanden gerijpte comté (of een tien maanden oude manchego voor wie van wat meer ‘bite’ houdt) is geweldig. Mocht je liever kiezen voor een blauwaderkaas, blijf dan een beetje aan de voorzichtige kant. Kornblume is een smeuïg en zachte blauwe kaas die heel goed past. Je kunt het kaasplankje aankleden met wat gedroogde pruimen en walnoot, ook die smaken passen goed bij het bier.
Recepten met Zundert 8 Trappist
Culinair zijn er heel wat mogelijkheden met ons bier. Hieronder vindt u enkele recepten waarin ons trappistenbier een meerwaarde aan het gerecht geeft.
Maar ook zo of als drank bij een kaasschotel of een gerecht is het heerlijk genieten van een Zundert Trappist.
Gemarineerd staartstuk met gepofte puntpaprika's
Ingrediënten:
1 kilo staartstuk
8 stuks puntpaprika
Marinade:
500 gram bruine mosterd
350 gram grof zeezout
60 gram verse gember
75 gram tamarinde
75 gram sesamolie
4 stuks steranijs
2 tenen knoflook
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een blender en draai ze fijn. Maak het staartstuk schoon en haal het vet eraf. Plaats het vlees in een vacuumzak met de marinade en vraag de slager de zak te vacumeren. Laat 72 uur rusten. Haal het vlees uit de zak en spoel het af. Droog het en snijd het in dunnen plakken.
Pof de puntpaprika’s in de oven bij 185 ℃. Als het vel los komt te zitten (na ongeveer een kwartier), dun ontvellen en de zaadlijsten eruit halen. Dep de paprika droog en maak er in een keukenmachine een gladde crême van.
Serveer met een mooi glas Zundert Trappist
Konijn gestoofd in Zundert Trappist
4 stuks konijnenbout
1 prei
1 winterpeen
1 ui
2 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
1 grote eetlepel druivenmostmosterd
2 flesjes Zundert Trappist
zout
peper
Bereiding:
Smeer de bouten in met zout en peper. Braad ze in een grote braadpan aan tot ze goudgeel zijn. Snijd de groente fijn en zet ze aan met de laurierblaadjes. Voeg de mosterd toe. Blus met bier en een kwart liter water. Stoof het geheel in de oven voor anderhalf uur in een oven bij 175℃
Heerlijke borrelhapjes voor bij Zundert Trappist
- Aardbei met smeerbare geitenkaas, gegarneerd met een blaadje dragon en gewikkeld in een plakje gebakken bacon
- Aardbei gerold in een parmaham met een klein blaadje basilicum
- Aardbei op een plakje mozzarella verpakt in een runderrookvlees, versierd met koriander
- Aardbei met crême fraiche, gemberpoeder en een zaadje komijn
Bier
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.
Adres
Rucphenseweg 38
4882 KC Klein Zundert
Telefoon
0031 (0)76 597 42 51