Historie

Een zorgvuldige afweging leidde in 2009 tot het besluit een kleine brouwerij te beginnen. Een kleine brouwerij, want zoals wel eens gezegd is: “monniken brouwen om te leven en leven niet om te brouwen”. In 2012 gingen de bouwwerkzaamheden van start.

Onze geschiedenis

Boerderij de Kievit

In de spirituele traditie van de Cisterciënzers neemt de handenarbeid een voorname plaats in. Hier in Maria Toevlucht was dat van bij de start in 1900 hoofdzakelijk landbouw. Aan het klooster was een boerderij verbonden. Die boerderij had de naam van een weidevogel die vroeger veel in de omgeving voor kwam: De Kievit. In latere jaren hielden we hoofdzakelijk vleeskoeien. Rond de eeuwwisseling moesten wij deze activiteit afbouwen.

De historische abdij Maria Toevlucht in Zundert
De economie van abdij Maria Toevlucht dreef vooral op boerderij De Kievit

Waarom een brouwerij

Na beëindiging van het boerenbedrijf zochten we naar een vorm van bedrijvigheid die qua vorm en omvang een goede verhouding had tussen inzet en opbrengsten, maar die ook qua maat bij ons paste. Onze abdij als geheel en ook de bedrijvigheid hadden altijd een betrekkelijk kleinschalig karakter in vergelijking met de meeste andere trappistenabdijen. Een zorgvuldige afweging leidde in 2009 tot het besluit een kleine brouwerij te beginnen. Een kleine brouwerij, want zoals wel eens gezegd is: “monniken brouwen om te leven en leven niet om te brouwen”. In 2012 gingen de bouwwerkzaamheden van start.

Een glazen brouwerij

De brouwerij is gerealiseerd in de zogenaamde ‘open tas’, de hooiopslag van de voormalige boerderij. De buitenmuren zijn van glas zodat de kenmerkende betonnen dakspanten nog steeds zichtbaar zijn. Op het dak staat fier een windvaan in de vorm van een kievit, zoals dat ook al op de boerderij het geval was. En vanzelfsprekend erfde de brouwerij niet alleen deze vaan maar ook de naam. Zo werd het Brouwerij De Kievit. Op 6 december 2013 opende de burgemeester van Zundert, Leny Poppe-de Looff, onze brouwerij.

Trappistenbrouwerij De Kievit is een moderne brouwerij geworteld in een lange traditie van trappistenbieren
Zundert trappist is een eigenzinnig trappistenbier met een koperen kleur

Het ontstaan van Zundert Trappist

Naast een brouwerij moesten we ook een bier ontwikkelen. We konden niet terugvallen op een stoffig boek met een recept uit een ver verleden. Om een gevoel te krijgen in welke smaakrichting te zoeken, proefden we met enkele broeders onder deskundige leiding een aantal uiteenlopende bieren, van geuze tot Rauchbier en van porter tot IPA. Zo konden we een idee krijgen welke smaak het best bij ons past. Al proevend kwam als eerste de keuze voor de prachtige koperen kleur van Zundert Trappist 8.

Proeven, praten, proefbrouwen, weer proeven, praten en brouwen leidde uiteindelijk tot een recept dat we nu kennen als Zundert Trappist 8: een bier met 8% alcohol dat geurt naar een zweem van kruiden en specerijen die van oudsher in bier gebruikt worden.

Die naam, die lag voor de hand: Zundert Trappist, eenvoudigweg verwijzend naar de plaats van herkomst.

Zundert Trappist 8 krijgt een zusje

De eerste jaren brouwden we slechts één bier, Zundert 8. Toen we er na vijf jaar van overtuigd waren dat het bier helemaal op punt staat en zijn plaats op de markt verworven heeft, werd het tijd na te denken over een tweede bier. Al vrij snel na de start ontving de brouwerij het verzoek naast de koperkleurige Zundert 8 ook een donkerder quadrupel te brouwen. Aan dat verzoek hebben we vanaf de zomer van 2018 gehoor gegeven. Zundert 10 is een diep roodbruine quadrupel met een kruidige toets die al onze bieren kenmerkt. In april 2019 wint Zundert 10 een gouden medaille bij de Dutch Beer Challenge en mag zich het beste donkere zware bier van Nederland noemen.

Zundert 10 Quadrupel Trappist is een fluweelzachte quadrupel, die we in 2018 lanceerden
Zundert 4 Refterbier Trappist is een licht en blond trappistenbier speciaal gebrouwen voor de refter in de abdij

Een eigen Refterbier

In het jaar dat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar bestaat, introduceren wij een nieuw bier. Zundert 4 Refterbier is een lichtblond en toegankelijk trappistenbier met 4% alcohol. De karakteristieke Zundertse kruidigheid is ook in dit bier te proeven. Voor dit bier grijpen we terug op het gebruik van rogge als brouwgraan. Rogge werd vroeger veel in de omgeving geteeld, ook voor het brouwen van bier. Het zorgt voor een kruidige toets. Daarnaast is een karakteristiek kruid uit de omgeving toegevoegd, zoals bij al onze bieren. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter. De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.

10 jaar Zundert 10 Quadrupel Trappist

In 2023 vierden we het tienjarig bestaan van Trappistenbrouwerij De Kievit met Refterbier van het vat en een bijzondere 75cl jubileumfles Zundert 10.

Met de jubileumfles Zundert 10 Quadrupel trappist maakten we bekend dat gagel een smaakmaker is van al onze trappistenbieren
Het logo van Zundert Trappist bestaat uit een eigentijdse kievit op het traditioneel geschreven Zundert met de d als verbindend element

Logo

We hebben veel aandacht besteed aan de etiketten van ons bier. Enerzijds moet het passen bij de eeuwenlange monastieke traditie, anderzijds mag het best zichtbaar zijn dat Trappistenbrouwerij De Kievit een jonge brouwerij is. Op het etiket zie je een moderne, eigenwijze kievit. Hij steekt z’n kop nieuwsgierig boven het gras uit. De naam van de brouwerij verwijst naar de boerderij De Kievit, waar ze de voortzetting van is. De kievit is gevangen in een vijfhoekige sluitsteen die je ziet boven de ramen van de abdij. Het woord Zundert is juist heel traditioneel geschreven. Onze brouwerij wortelt immers in een lange monastieke traditie. Maar als je goed kijkt hebben we een grapje uitgehaald. De letter ‘d’ in Zundert is zo veranderd, dat hij net zo’n kuifje als de kievit heeft.

Paars

Vaak wordt ons gevraagd of de kleur paars op het etiket ook een speciale betekenis heeft. We zouden graag ‘ja’ willen zeggen, maar de waarheid is dat het een schitterend toeval is. Eigenlijk hadden we een andere kleur in gedachten en de ontwerpers hadden als oefening ook een paars etiket toegevoegd. Misschien zijn ze geïnspireerd geraakt door de bloeiende heide op de landgoederen rond de abdij, de paarse dahlia’s op een corsowagen of de rododendrons voor het poortgebouw, we weten het niet. Feit is dat we de kleur zo mooi en passend vonden, dat we daarvoor gekozen hebben.

De paarse kleur van ons etiket is een speling van het lot. Alleen Zundert 4 Refterbier Trappist heeft een afwijkende groene kleur

Gebed

{

 God, zegen dit bier, dat wij mochten brouwen uit de vruchten van de aarde die Gij ons gegeven hebt: het zoete graan, het bittere hop, de krachtige gist, opdat het de mensen vrolijk en opgewekt mag maken. Geef dat al wie uw naam aanroept en hiervan drinkt, gezond van lijf en ziel mag blijven. Door Jezus Christus onze Heer.

Adres

Rucphenseweg 38
4882 KC   Klein Zundert

Telefoon

0031 (0)76 597 42 51

© Trappistenbrouwerij de Kievit 2024

Webdesign door Visual4All