Brouwerij

Achter een matglazen buitenmuur staat een moderne brouwerij waarin twee monniken werken samen met een externe brouwmeester.
De brouwerij is klassiek opgezet met brouwketel, klaringskuip en kookketel.

Bezoek onze brouwerij

Bezoek onze brouwerij via een digitaal bezoek aan ons opvallende glazen brouwhuis in de groene omgeving van de abdij. Ontdek de plaats waar Zundert Trappist gebrouwen wordt vanuit huis en in je eigen tempo. Het werkt net zoals Google maps. Klik in de richting waarheen je wilt lopen. Via digitale ‘vlaggetjes’ die op verschillende plaatsen in de brouwerij geplaatst zijn, leer je meer over het verhaal van Zundert Trappist en hoe wij ons bier brouwen.

In samenwerking met de VVV Zundert organiseren wij eens per twee maanden een vooraf te boeken excursie. De excursie begint bij het historische café In den Anker. Na een presentatie over het ontstaan van de brouwerij en de bieren, wandelt u in twintig minuten door het prachtige Brabantse landschap om de abdij heen naar de brouwerij. De excursie sluiten we weer af bij In den Anker met een kleine proeverij van Zundert Trappist. Eventueel is de afstand tussen het café en de brouwerij met eigen vervoer af te leggen.

Het brouwproces

Ingrediënten
Natuurlijk gebruiken we – net als iedere brouwer – water, mout en hop als basis voor onze bieren. Een heel klein deel van die mout is gerookt. In beste trappistentraditie voegen we ook wat kandijsuiker toe. Maar het ingrediënt dat onze bieren uniek maakt zijn de kruiden. Dit zijn kruiden die van oorsprong in de natuur rond Zundert groeien. Zo zijn onze bieren nauw verweven met onze omgeving.

Brouwen
Onze abdij beschikt over een moderne brouwerij waarin twee broeders samen met een externe brouwmeester Zundert Trappist brouwen. De brouwerij is klassiek opgezet met brouwketel, klaringskuip en kookketel.

In de brouwketel maken we een beslag van water en geplette mout. Dit beslag warmen we op waardoor enzymen uit de mout, zetmeel omzetten in suiker. Het beslag filteren we daarna in een klaringskuip. De vliesjes van het gemoute graan helpen als natuurlijke zeef wanneer het wort langzaam door de filter loopt.
Het wort – heldere, suikerhoudende vloeistof die zo ontstaat – koken we vervolgens anderhalf uur in de kookketel. Gedurende het kookproces voegen we voor de bitterheid hop toe. In de whirlpool verwijderen we bezinksel en voegen we nog extra hop en ons eigen kruidenmengsel toe.

Gisten en rijpen
De bitterzoete vloeistof koelen we snel af en vloeit dan naar een van onze zes vergistingstanks. Daar voegen we onze bovengist toe. Tijdens de vergisting ontstaan koolzuur, dat voor de belletjes zorgt, en alcohol. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna laten we het bier nog minimaal drie weken rijpen voordat we het kunnen laten bottelen.

Bottelen
Abdij Maria Toevlucht en Trappistenbrouwerij De Kievit liggen in een bijzonder natuurgebied. Om de rust zo min mogelijk te verstoren, hebben we besloten het bier buiten de brouwerij te bottelen. Bij de botteling wordt nog wat extra gist en suiker toegevoegd zodat het bier opnieuw een gisting ondergaat, deze keer in de fles.

Alle gerei

{

Alle gerei en bezit van het klooster moet hij beschouwen als vaatwerk dat aan de altaardienst gewijd is.

- regel van Benedictus

Adres

Rucphenseweg 38
4882 KC   Klein Zundert

Telefoon

0031 (0)76 597 42 51

© Trappistenbrouwerij de Kievit 2024

Webdesign door Visual4All